ZÖLD HÁZIREND - EVERNESS FESZTIVÁL

Idén az Everness Fesztivál vezetősége elkötelezte magát amellett, hogy egy környezetbarát, fenntarthatóbb fesztivált rendezzen. Ennek érdekében szorosan együttműködünk partnereinkkel, viszont Tőled is szeretnénk kérni néhány dolgot:

  1. Figyelj arra, mennyi és milyen hulladékot termelsz! A környezetre gyakorolt hatásodat nem a szelektálással tudod leginkább csökkenteni, hanem azzal, ha eleve minél kevesebb hulladékot hozol létre.
  2. Igyekezz mindent újrahasználni. A fesztiválszemét javát kitevő eldobható tányérok és poharak helyett használj elmosható étkészletet, az italodat kérd repohárba vagy használj kulacsot.
  3. Ha a vásárlásnál kénytelen vagy műanyag zacskót kérni, azt ne dobd ki, hanem használd fel a következő vásárlásokhoz.
  4. Ha nem tudod elkerülni sem pedig újrahasználni, akkor hasznosítsd újra: szelektálj! Minden hulladéknak megvan a helye, ha pedig nem vagy biztos, hová kéne dobnod, kérdezz meg egy Zöld Csapat tagot.
  5. A fesztiválon keletkező hulladékot szelektíven gyűjtjük. A területen feliratokkal ellátott, szelektív gyűjtőpontokat helyeztünk ki, az alábbi felosztásban: PAPÍR: minden tiszta, szennyeződésmentes papír. Kérünk, hogy NEDOBJ IDE használt papírzsepit, szalvétát, pénztárblokkot, papírpoharat, valamint elázott vagy ételmaradékkal szennyezett papírt! MŰANYAG ÉS ALU: tiszta csomagolási műanyag, konzervesdobozok, aludobozok, Tetra Pak, PET-palackok. ÜVEG: üvegpalackok, dunsztos üvegek, törött üvegpoharak. Kérünk, hogy ide ne tegyél semmi mást! KOMMUNÁLIS: minden egyéb, nem újrahasznosítható hulladék (pl. ételmaradékkal vagy egyéb módon szennyezett műanyag, papír és fém).

KOMPOSZT – a területen lesznek kihelyezve komposzt gyűjtésére alkalmas edények is. Ide kerül minden, ami lebomlik. Zöldség- és gyümölcsmaradék, kávézacc, szennyezett papírtermék, egyéb ételmaradék, zöldhulladék.

A házak lakói külön kapnak szelektív zsákokat a fém, műanyag, papír, üveg ömlesztett gyűjtésére. Ezeket megtelésük esetén hagyd kint reggelente a bejárat előtt, ahonnan egy Zöld Csapat tag azt begyűjti. (Komposztot kérünk, hogy lehetőség szerint ne tegyél bele, hanem azt gyűjtsd külön, és juttasd el a megfelelő, kihelyezett edényekbe.)

A cigarettacsikkeket semmiképpen ne dobd el a területen, és ha lehetséges, a kommunális szemetesekbe se helyezd. Az infópultnál, ill. a Rendezöldj! Sátrában (Miraculum Alkotótér) vásárolhatsz csikktartó tubust, amelyet az ételudvarok környékén elhelyezett hamutálakba ill. csikkgyűjtő vödrökbe tudsz üríteni.

Az ételmaradékot külön gyűjtik a vendéglátós partnereink, kérjük szánd rá az időt és az ételudvarban elhelyezett kék hordókba ürítsd a tányérod maradékát.

Ha a házakban főzöl, kérjük a használt sütőolajat semmiképpen ne öntsd a lefolyóba, hanem vidd el az ételudvarok konyháinál elhelyezett gyűjtőhordókba.

A nagy méretű, ép és tiszta kartont külön gyűjtjük, amennyiben ilyenből nagyobb mennyiséget kidobnál, kérlek értesítsd a Zöld Csapat egyik tagját, aki gondoskodik az elszállításról.

Elemet, akkumulátort és elektronikai hulladékot semmiképpen ne dobj a kommunális szemetesbe, inkább vidd magaddal a fesztivál után, és helyezd hivatalos gyűjtőládába.

Figyelj arra, hogy az áramfogyasztásod minél kisebb legyen. A helyiségek elhagyásakor mindig kapcsold le a villanyt, ne használd feleslegesen a légkondikat vagy ventillátorokat, spórolj a meleg vízzel és a gázzal.

A víz az egyik legértékesebb erőforrásunk, vigyázzunk rá! Ne pazarolj vizet feleslegesen, a mosogatásnál, főzésnél, takarításnál, tisztálkodásnál egyaránt igyekezz spórolni a vízhasználattal.

A Balaton közös kincsünk, és szerves része a fesztiválnak. Kérjük, vigyázz rá, ne szemetelj bele, ne hagyj csikkeket a partján, és ne menj be a vízbe napolajos vagy egyéb kozmetikummal bekent bőrrel (tusolj le előtte, vagy használj környezetbarát napvédő termékeket)

Megkérünk, támogasd az erőfeszítéseinket, hogy együtt, közösen hozzunk létre egy zöldebb, fenntarthatóbb és élhetőbb Everness Fesztivált!
Ha kérdésed vagy javaslatod van, keresd fel az infópultot vagy bármelyik Zöld Csapat önkéntest!

AZ EVERNESS FESZTIVÁL ZÖLDÍTÉSÉBEN RÉSZT VEVŐ PARTNERÜNK:

A ZÖLDÖVEZET.