Zöld Házirend - Everness Fesztivál

Idén az Everness Fesztivál vezetősége elkötelezte magát amellett, hogy egy környezetbarát, fenntarthatóbb fesztivált rendezzen. Szorosan együttműködünk partnereinkkel egy olyan fesztivál tervezése, szervezése és megvalósítása érdekében, amely tükrözi a zöld fesztiválok legjobb gyakorlatát.

Ennek megvalósítása érdekében kérünk, hogy figyelj az alábbiakra:

Az első lépés, hogy figyelj arra, mennyi és milyen hulladékot termelsz! A környezetre gyakorolt hatásodat nem a szelektálással tudod leginkább csökkenteni, hanem azzal, hogy eleve minél kevesebb hulladékot hozol létre.

Második körben igyekezz mindent újrahasználni. A fesztiválszemét javát kitevő eldobható tányérok és poharak helyett használj elmosható étkészletet, az italodat kérd repohárba vagy használj kulacsot.

Ha vásárlásnál kénytelen vagy műanyag zacskót kérni, azt ne dobd ki, hanem használd fel a következő vásárlásokhoz.

Ha nem tudod elkerülni sem pedig újrahasználni, akkor hasznosítsd újra: szelektálj! Minden hulladéknak megvan a helye, ha pedig nem vagy biztos, hová kéne dobnod, kérdezz meg egy Zöld Csapat tagot.

A fesztiválon keletkező hulladékot szelektíven gyűjtjük. A területen hármasával helyeztünk el szemeteseket az alábbi felosztásban:

Komposzt

Ide kerül minden, ami lebomlik.
Zöldség és gyümölcsmaradék, kávézacc, mindenféle papírtermék, egyéb ételmaradék, zöldhulladék.

Szelektív

Ide kerül az összes újrahasznosítható hulladék.
Azaz a tiszta műanyag, üveg, fém, PET-palackok, konzervesdobozok, üvegpalackok.

Kommunális

A minden egyéb nem lebomló és nem újrahasznosítható hulladék, ételmaradékkal vagy egyéb módon szennyezett műanyag és fém.

A házak lakói külön kapnak szelektív zsákokat, ezek ürítésében kérünk segíts (tartalmukat a megfelelő nagy szemetesekbe űrítsd), ha ez gondot jelent akkor hagyd kint reggelente a bejárat előtt, ahonnan egy Zöld Csapat tag azt begyűjti.

A cigarettacsikkeket kérjük, semmiképpen ne dobd el a területen, és ha lehetséges, a kommunális szemetesekbe se helyezd. Az infópultnál, ill. a Rendezöldj! Sátrában (Miraculum Alkotótér) vásárolhatsz csikktartó tubust, amelyet az ételudvarok környékén elhelyezett hamutálakba ill. csikkgyűjtő vödrökbe tudsz üríteni.

Az ételmaradékot külön gyűjtik a vendéglátós partnereink, kérjük szánd rá az időt és az ételudvarban elhelyezett kék hordókba ürítsd a tányérod maradékát.

Ha a házakban főzöl, kérjük a használt sütőolajat semmiképpen ne öntsd a lefolyóba, hanem vidd el az ételudvarok konyháinál elhelyezett gyűjtőhordókba.

A nagy méretű, ép és tiszta kartont külön gyűjtjük, amennyiben ilyenből nagyobb mennyiséget kidobnál, kérlek értesítsd a Zöld Csapat egyik tagját, aki gondoskodik az elszállításról.

Elemet, akkumulátort és elektronikai hulladékot semmiképpen ne dobj a kommunális szemetesbe, inkább vidd magaddal a fesztivál után, és helyezd hivatalos gyűjtőládába.

Egy fesztivál környezetre gyakorolt hatásának legnagyobb részét (80%) a résztvevők, előadók utazása, valamint az áruszállítás jelenti. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy a Te részed ebben minél kisebb legyen. Bízunk benne, hogy megtalálod a leginkább környezetbarát módot, hogy a helyszínre jussál, a helyszínen pedig megkérünk, ne használj gépjárművet a fesztivál területén belül, ha meg el kell menned valahová, inkább gyalogolj, kerékpározz, tömegközlekedj vagy használjatok minél többen egy járművet.

Akár házban, akár a kempingben laksz, minden esetben figyelj arra, hogy az áramfogyasztásod minél kisebb legyen. A helyiségek elhagyásakor mindig kapcsold le a villanyt, ne használd feleslegesen a légkondikat vagy ventillátorokat, spórolj a meleg vízzel és a gázzal.

A víz az egyik legértékesebb erőforrásunk, vigyázzunk rá! Ne pazarolj vizet feleslegesen, a mosogatásnál, főzésnél, takarításnál, tisztálkodásnál egyaránt igyekezz spórolni a vízhasználattal. A környezetet jelentősen terhelő, vízöblítéses WC-k helyett próbáld ki a területen elhelyezett KomposzTOI alomszékeket, amelyek vízpazarlás és drága szennyvízkezelés nélkül növényeket éltető humuszt állítanak elő.

Amennyiben lehetséges, hozzál saját tányért, poharat és étkészletet, ezeket a kemping vizesblokkainak oldalában található mosogatóknál tudod elmosni, ahol természetes úton lebomló anyagokból készült mosgatószivacsot és mosogatószert biztosít számodra a Hangák csapata.
Amennyiben nem tudsz saját felszerelést hozni, tányérokat, szatyrokat, kulacsokat és egyéb Zéró Hulladék eszközöket tudsz vásárolni a Hangák és a Rendezöldj! sátrainál.

Igyekezz minél kevesebb csomagolást hozni. Gondold át, hogyan tudsz minél kevesebb szemetet hátrahagyva, nyugodt lekiismerettel eltölteni öt napot a tudatosság és körnezetvédelem jegyében.
Ha indulás előtt időben elkezded a tervezést és felkészülést, meglátod, milyen könnyű a csomagolások elhagyásával minimálisra csökkenteni a hulladéktermelésedet!

A Balaton közös kincsünk, és szerves része a fesztiválnak. Kérjük, vigyázz rá, ne szemetelj bele, ne hagyj csikkeket a partján, és ne menj be a vízbe napolajos vagy egyéb kozmetikummal bekent bőrrel (tusolj le előtte, vagy használj környezetbarát napvédő termékeket)

Megkérünk, támogasd az erőfeszítéseinket, hogy együtt, közösen hozzunk létre egy zöldebb, fenntarthatóbb és élhetőbb Everness Fesztivált!
Ha kérdésed vagy javaslatod van, keresd fel az infópultot vagy bármelyik Zöld Csapat önkéntest!

Az Everness Fesztivál zöldítésében részt vevő partnerek:

Hangák – Zöldre érett nők közössége
Ne pazarolj! – zero waste bolt
Jane Goodall Intézet
EverGreen önkéntes csapata