Tündér M. Boglárka

A gyerekneveléshez mindenki ért, főleg az, akinek nincs gyereke

2023-03-10

Itt, az Everness magazinban mutatkozik be kiemelt kommunikációs partnerünk Tomek Noémi és az Örömvilág csapata, akik hétről hétre izgalmas témákat hoznak nekünk. Most épp a gyereknevelés felszínét karcoljuk meg egy kicsit: kellenek a keretek vagy sem?

Huhúú jövök vékony jégen táncolni! 

Azt ugye tudjuk, hogy mások vagyunk, másmilyen gyerekekkel és másmilyen tapasztalatokkal a saját gyerekkorunkból. Az első gyereknél még az egyik módszerre esküdnél, aztán a következő feje tetejére állítja a bevett rutint.

Az én családomban például úgy követi egymást a két nézőpont, mint kötésnél a sorminta: egy sima egy fordított.
Nagymamámat még hagyták a vidéki élet nagy tereit szabadon felfedezni, a korszakhoz képest szabadon választhatott pályát. Aztán ő nagyon szigorú kereteket határozott meg anyukám számára, aki engem mindenféle keret nélkül nevelt. Most itt vagyok két fiúval és egy lánnyal, rajtam a sor. 

Amit észrevettem magamnál és a környezetemnél egyaránt: a gyerekekben ugyanúgy feszültséget kelt, ha túl szorosak a keretek és ha nincsenek meghúzva a határok. Dühödt kos módjára addig-addig fogják keresni az ütközési pontot, amíg el nem tudják mozdítani azt! 

Nálunk végül mi vált be? 

1. A következetesség. Lehet arra számítani, hogy az a szabály, ami eddig is megvolt, folyamatosan ugyanott található. 

2. Ha valamelyik fél nem érzi jól magát így, egy picit nagyobb gyerekkel meg tudjuk beszélni és esetlegesen máshova rakni azt a határt. Ő is javasolhat.

3. Belső munka: mik szülőként az én valódi, önazonos kereteim, amiket szeretnék kijelölni a gyerekem számára és mikor szólal meg belőlem a szüleim mintája, a társadalmi elvárás nyomása? 

4. Ha valami nem megy a gyerekeimmel, megnézem, hogy bennem hogyan van az a téma: én mennyire tudok határokat állítani, mennyire élem meg a határokat korlátként, mennyire engedem be az új dolgokat az életembe vagy épp tudok-e nemet mondani? 

+1 Ér a szívünkre hallgatni. ;)

Tündér M. Boglárka
Spirituális kísérő, asztrozófus, családállító tanácsadó
https://www.oromvilag.hu/tunder-boglarka/

Boglárkát megtaláljátok júniusban az Örömvilág helyszínen!