Csaba Beatrix

A klimax állapot, nem betegség

2023-03-23

Mi az első reakciód, amikor meghallod a klimax szót? Zavarba jössz? Tabu? Kínos? Szégyellnivaló? Téged nem érint? Vagy nagyon is? Bármit válaszolnál az előző kérdéseker, ez a cikk neked is szól! 

A klimax szükségszerű és kellemetlen tünetegyüttes, vagy megélhető természetes életfolyamatként?

A női lét elkerülhetetlen szakasza az a hormonális változás, amit összefoglaló néven menopauzaként ismerünk. A tünetek változó intenzitásúak, azonban azoknak a hölgyeknek is érdemes a témával alaposan megismerkedni, akik mindennapjait ez az időszak nem terheli meg túlságosan fizikai értelemben. Annál is inkább, mert nem mindenki tudja, hogy a menopauza nem csupán egy kellemetlen tünetegyüttes, hanem betegségek kialakulásában is szerepet játszhat.

Koch Mária

Koch Mária kommunikációs tanácsadó, újságíró. Nemrégiben indította útjára az ország első és egyetlen menopauza programját helloklimax® néven, amivel olyan nőknek segít, akik életét nem teszi könnyűvé ez az időszak. Erről a kezdeményezésről beszélgetünk.

- Mi indította el ezt a nagyszabású vállalkozást?

- A témával néhány évvel ezelőtt, alapvetően a saját perimenopauzás tüneteim miatt kezdtem el foglalkozni a témával, mert szerettem volna a lehető legtöbb információval rendelkezni, hogy felkészülten lépjek abba az időszakba, amikor a testem hormonális változásai komolyabb testi-lelki tünetekkel járnak. Azonban nem nagyon találtam olyan magyar nyelvű irodalmat, amiből szakemberek életmóddal, étrenddel, táplálkozással kapcsolatos tanácsaiból meríthettem volna.
Mivel nálam egyre fokozódó tünetek és rosszullétek jelentkeztek, meglehetősen erős motivációval kezdtem utána járni a lehetőségeknek, azonban nem találtam. Ez már több mint öt éve történt, és mára értünk el oda, hogy szakemberek részvételével elindíthattuk a helloklimax® programot, ami nagy érdeklődést váltott ki. Ez is igazolja számomra, hogy olyan hián területről van szó a tájékoztatásban és az ellátásban, ami nélkülözhetetlen a női egészség és életminőség megőrzéséhez változókorban.

 

- Mi a a helloklimax program fő fókusza?

- A megelőzés, a tájékoztatás és a konkrét segítségnyújtás. Azonban ennél sokkal többet szeretnék elérni. Hiszen a menopauza és annak tünetegyüttese valójában nem betegség, ezért szakorvosi ellátás alá a hagyományos értelemben nem is tartozik. Így viszont a nők nem igazán tudják, hogy hová forduljanak segítségért. A helloklimax® egy olyan hely, ahová segítségért lehet fordulni. A statisztikák szerint évente több, mint másfél millió nő érintett a menopauzában, ebből mintegy 75-82 százaléknak közepesen súlyos, vagy súlyos tünetek okoz a menopauza, így egyáltalán nem mindegy, hogy kapnak-e segítséget a nők ebben az életkori szakaszban.  

 


https://helloklimax.hu/

- Hogyan épült fel az a rendszer, amely a kezdeményezésnek köszönhetően most már a legszélesebb nyilvánosság terét nyitja meg a hiteles tájékoztatás és a segítségnyújtás érdekében?

- 5 évvel ezelőtt alapos kutatómunkával kezdtem. Utánanéztem a nemzetközi szakirodalomnak, igyekeztem minden elérhető információt összegyűjteni. Ezt követte egy edukációs folyamat, ami során képződtem, tudást szereztem. Elindítottam egy blogot, amire egyre több visszajelzés érkezett. Találkoztam szakemberekkel, akiket sikerült megnyerni a programnak. A holisztikus szemlélet nélkülözhetetlen. A más területen sokat hangoztatott, - és itt is érvényes - preventív szemléletmód, a testi változásokat figyelembe vevő életmód kialakítása, a természetes hormonpótló élelmiszerek beiktatására is figyelő táplálkozás és megfelelő mozgás mellett, a lelki egészség megőrzése is nagyon fontos. Szakembereink ezekben adnak támogatást.

 

- Mennyire tabu téma a klimax?

- Az a tapasztalom, hogy még mindig az, méghozzá nem csak a nők fejében, hanem társadalmi szinten is. Talán ennek is köszönhető, hogy meglepően sok érintett nem kerül el szakemberhez, nem kap semmilyen támogatást a folyamat során.
Gyakran családon belül sem beszélnek róla. 
A menopauza egy kikerülhetetlen állapot, ami együtt jár a női léttel. Az általános szemlélet még mindig az, hogy szó nélkül kell elviselni, jelentsen ez bármilyen rossz állapotot. Sokan az idősödéhez kapcsolják, miközben nagyon különböző életkorban, akár már a 40-es életévekben is jelentkezhet egy nőnél a perimenopauza. Tehát tévhit, hogy az öregség jele. 
Fontos, hogy ez a téma megfelelő figyelmet kapjon. Családon belül és össztársadalmi szinten se jelentsen egyfajta stigmát, ami a nőiesség hanyatlását jelzi a környezet számára. Mert erről szó sincs. Amíg azonban szégyenérzet és a női lét minőségének csökkenése, leértékelődése kapcsolódik a klimaxhoz, addig nem könnyű áttörést elérni. A helloklimax® program elindításával éppen ezt az áttörést szeretnénk elősegíteni a tájékoztatás mellett olyan szakemberek összefogásával, akikkel a nők személyesen is felvehetik a kapcsolatot. 

 

- Milyen módon kerülhetnek kapcsolatba a nők az információkkal?

- A helloklimax.hu oldalon nagyon sok információ megtalálható. Természetesen a közösségi oldalakon is elérhetőek vagyunk. Ezen túl online előadásokkal adunk teret arra, hogy a téma iránt érdeklődők megismerjék a szakembereinket.
Az online tér egyik nagy előnye, hogy az ország bármely pontjáról elérhetőek vagyunk.
Az online konzultációs lehetőségnek köszönhetően a program gyakorlatilag „határtalanná” válik, így más országban élő nőknek is segíteni tudunk. Volt már rá példa, hogy Kanadában élő vendégünknek is adtunk tanácsot. 

 

- A Menopauza Világnapjához csatlakozva szerveztetek egy téma specifikus webináriumot. Milyen szakemberekkel találkozhattak az érdeklődők?

- Táplálkozási tanácsadó, stresszkezelésben jártas mentális tréner, mentálhigiénés szakember, valamint coachok, életviteli tanácsadók álltak rendelkezésre. Nőgyógyász kollégánkat is bevontunk a programba, aki a test fizikai változásairól beszélt, ami kapcsán a menopauza időszakának szexualitást érintő kérdéseire is ki lehetett térni. 

 

- Mennyire genetikai kérdés az, hogy ki milyen életkorban lép be a klimax szakaszába?

- Részben genetikai, részben életmódbeli, teljesen egyéni, hogy kinél mi érvényesül jobban. Az utolsó menstruációt követő 12 hónap elteltével számítjuk a menopauza beálltát, ettől az időponttól kezdve mondjuk azt, hogy egy nő a változókorba lépett. A megfigyelések szerint a genetika csak az egyik tényező. Kevesen tudják, de az életmódbeli szokások is befolyásolhatják ezt az időpontot. Az is megfigyelhető, hogy sokaknál egyre fiatalabb korban jelentkezik. 
Éppen ezért tartom fontosnak a helloklimax® programot, mert a megfelelő tudás birtokában, életmódbeli szokások, helyes táplálkozás, mozgás, eredményes stresszkezelés együttesével sokat tehetnek a nők azért, hogy aktív, és minden tekintetben teljes értékű életet élhessenek. 
Arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a preventív szemléletmód, az egészségtudatos hozzáállás mennyivel többet jelent, mint a tünetek megjelenését követően, kevés információ birtokában „csupán eltűrni” az ezekkel járó kellemetlenségeket. Ennek a szemléletmódnak az elmélyítéséhez szeretnénk kapcsolni olyan családi eseményeket is, ahol anya-lánya nyíltan beszélgethet a témáról megfelelő szakemberek részvételével. Ez is az edukációs folyamat része, hiszen gyermekünk felkészítése a női létnek erre a részére, egyáltalán nem elhanyagolható. Ilyen lehetőségekkel is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a klimax ne egy ijesztő és kínos tabu téma legyen, hanem az életünkhöz természetes, és egyben kezelhető módon hozzátartozó időszakká váljon.

 

- A klimax tünetei nagyon változó mértékűek. Ennek megfelelően nyilván nincs „egységes megoldás”. 

- Valóban egyediek vagyunk minden értelemben. Nem csak a tűrőképességünk különbözik, nem csupán a családi körülményeink és a családon belüli megértés határozza meg azt, hogy hogyan éljük meg testi-lelki értelemben is a tüneteket. Ezért is nélkülözhetetlen, hogy személyre szóló útmutatást kapjunk az életminőség és az egészség megőrzése érdekében. Annál is inkább, mert a szervezet védelmi vonalai meggyengülnek menopauzában, így nem ritka, hogy betegségek is kialakulnak, amik megelőzése és kezelése elengedhetetlen. Tehát nem kérdés, hogy a tudás birtokában sokkal jobb döntéseket lehet hozni. Éppen ezért a helloklimax® programmal hozzájárulunk ahhoz, hogy a nők optimális fizikai és mentális állapotban essenek át a menopauza évein.

 

- A klimaxot a közgondolkodás elsősorban a nőkhöz kapcsolja. Azonban ez a kérdés a férfiakat is érinti. Ők is csatlakozhatnak a helloklimax programhoz?

- Vannak már tapasztalatok arra, hogy közülük is többen felvállalják, hogy megosszák tapasztalataikat, illetve hajlandóak szakemberhez fordulni. Az andropauza létező jelenség, de másképpen zajlik le a férfiakban és sokkal nagyobb misztikum övezi, mint a nő változókort.
Emellett arra is van már példa, hogy családon belüli érintettség okán szeretne kapcsolódni valaki, hogy megértse, mi történik a párjával ebben az időszakban. Hogyan tud segíteni abban, hogy minél könnyebben vészelje át szerette a menopauza időszakát. Ezzel a hozzáállással egyébként a férfiak is nagyon sokat tehetnek a párkapcsolatért, a családjukért. Azt azért tudni kell, hogy a férfiak kommunikációja és információ befogadási szokásai eltérnek, ezért számukra célirányosabb, tömörebb formában kell átadni az ismereteket. 

https://helloklimax.hu/

- Több szó esett már a családi, párkapocslati vonatkozásokról. Mennyiben rendezheti át az életet a menopauzával kapcsolatos életmódváltás a magánéletet ebben a szoros kötelékben?

- Ott, ahol az egészségtudatosság már jelen van, nyilvánvalóan könnyebb a helyzet. Egymás elfogadása, a társunk szeretetteli figyelme mellett sokat segíthet a többi családtag is.
A táplálkozás átalakítása, a rendszeres mozgás beiktatása, az ebből fakadó új, akár közös élmények, a stresszoldó technikák, relaxáció idejének és terének megteremtése, a tünetekkel terhelt napokon az együttérző támogatás, tehermentesítés, az együvé tartozás érzésének erősítése jó cél lehet.
Ahol ez a szemléletmód még nincs eléggé a középpontban, ott talán nehezebb. Ilyen esetben a barátok, a tágabb környezet, az értő közeg segíthet átvészelni a nehézségeket. Ehhez is hozzájárulhat az a közösség, amely a helloklimax® programnak köszönhetően folyamatosan növekszik. A közösségünkben fel lehet tenni kérdéseket, információkhoz, tudáshoz, és gyakorlati tanácsokhoz lehet jutni. Egy olyan zárt csoportunk is van, ahol egymás között, nagyon őszintén osztanak meg egymással és témaszakértőinkkel tapasztalatokat a nők. Olyan témákat, amelyeket adott esetben egy nyilvános eseményen nem hoznának szóba. Ez mind pozitív módon járul hozzá ahhoz, hogy ebben az időszakban is úgy érezzék a nők, hogy teljes értékű életet élnek.
Az egésznek mindenképpen az a kulcsa, hogy őszintén lehessen beszélni a menopauzáról, az azzal járó élethelyzetekről és legyen igény mindenkiben az információk befogadására és a rugalmas változtatás képességére. 

 

 

- Mik a távlati tervek, milyen eseményeken lehet veletek találkozni személyesen is?

- Elindítottuk a Viszlát helyett, hello! című vállalati programunkat, ahol edukációs előadásokon, játékos workshopokon, érzékenyítő beszélgetéseken át mutatjuk meg, milyen apró kis lépések elegendőek ahhoz, hogy a tünetekben érintett vezetők és munkatársak számára könnyebb legyen helyt állni a munka világában.

Május 20-án megrendezzük az első menopauza konferenciát, amire Magyarországon még nem volt példa. A Lurdy házban előadásokon, workshopokon és kerekasztal beszélgetéseken adják át tudásukat a szakma legjobbjai, orvosok, terapeuták, HR expertek és a média képviselői. Azt remélem ettől a naptól, hogy többszáz nő számára sikerül tabumentesíteni a témát, egy dogmák alól felszabadító, tudásmegosztó nap élményét szeretném megteremteni.

***

Június 24-én és 25-én az Everness Fesztiválon találkozhatnak velük az érdeklődők.
Június 24-én szombaton a Női sátorban 9.45-11.15 között egy intimebb, önismeretet és önbizalmat is fokozó workshoppal készülnek, míg 25-én vasárnap 11.15-12.15 között a Jóga faluban több témaszakértővel boncolgatják a menopauza nők életére gyakorolt hatását. Ebben a kerekasztalbeszélgetésben is szeretnének számos hasznos és azonnal bevethető tippet adni minden érdeklődőnek. Nagy örömmel tesznek eleget a meghívásnak, mert a menopauza nem csak a nők közös ügye, hanem a társadalom közös ügye is, és ennél kiválóbb alkalom, mint ez az esemény, nem is kell ennek tudatosítására. 

***

További információ a Fesztiválról, itt pedig napijegyek és bérletek.