Egedi-Kovács Melinda

A transzcendens tudat a digitális korban

2019-05-31

Ki ne vágyna a megvilágosodásra?
Őszintén, mikor nézted meg utoljára a telefonodat? Vagy most is azt nézed éppen? De miért baj ez? Ez a kérdés csak akkor fogalmazódik meg valakiben, ha megjelenik benne az igény az anyagon túli valóság, más szóval a transzcendens megismerésére, a megvilágosodásra. Azonban a szellemi vagy misztikus tapasztalás offline műfaj.

A digitális kor jelensége, hogy ingeréhségre szoktatja rá az elmét, amit az aztán szüntelenül ki akar elégíteni. Az emberi elmét érő hatások az elmúlt 10 évben eddig sosem látott változáson estek át. Míg az évezredek során a túléléshez és a sikerességhez az kellett, hogy intenzíven figyeljünk a minket körülvevő világra és abban legyünk aktívak, mára mindez megfordult és a legtöbb időnket képernyők nézésével töltjük.Egy 400 évvel ezelőtti, vagy akár csak egy 30 évvel ezelőtti állapothoz képest is sok ezerszeresére nőtt az ember befogadott ingermennyisége. Ez tudásban, élményben és a választás lehetőségeiben hihetetlen nagy fejlődést hozott. Így, noha látszólag kinyílt a világ, szabadabbá váltunk, az elménk által mégis pórázra köthetnek minket és észre sem vesszük, hogyan válunk rabjává a mások által keltett virtuális ingereknek. Azonban az emberi test és az emberi elme az evolúció során arra fejlődött ki, hogy a túlélésért a fizikai világban kell erőfeszítéseket tennie és a közvetlen fizikai környezetére kell figyelnie. Ha az emberek leszoknak arról, hogy erőfeszítéseket tegyenek mind a test, mind az elme szintjén, akkor eltunyul az elme és ingerfüggővé válik. Ennek a jelenségnek az áldozatai ezért egyre passzívabbá, szellemileg érzéketlenné válnak, ezáltal pedig könnyen befolyásolhatóak lesznek.

Ez a megvilágosodáshoz vezető úttal ellenkező irányba vezet.

A szellemi szabadság az elme kiszabadításával kezdődik. Sokan vágyunk a misztikus tapasztalásokra, de a mai technikai környezetben a képernyők bámulásával beástuk magunkat egy verembe és onnan – a mélyből indulunk.

Egedi-Kovács Melinda
Az Újalkímia szellemi irányzat alapítója