Somogyi Eszter

Kötődési sebek

2022-03-21

Az Everness Fesztviál azzal a céllal jött létre, hogy különböző módszereket, eszközöket mutasson az önismeret útját járóknak. Arra gondoltunk, nyárig néhány sokakat érintő elakadással, nehéz helyzettel kapcsolatban megkérdezzük előadó szakértőinket, mit is gondolnak róla, saját eszköztárukkal hogyan közelítenének hozzá. Reméljük, hogy ha éppen érintett vagy a helyzetben, ezzel is tudunk segíteni megtalálni a neked való önismereti módszert. A sorozat következő része most a kötődési sebekről szól.

Andrási Betty, holisztikus pszichológus

Amikor egy gyermek megszületik, nem egy fehér üres lappal jön a Földre. A testet öltött léleknek már magzat korban kész személyisége van. Választ magának egy temperamentumot, egy archetípust, egy szeretetnyelv koktélt, életfeladatokat, képességeket, eldönti hogy fogják hívni, meghatározza mikor jön a világra, így milyen bolygóállások összessége fog a sorsára hatni.  A megtervezett személyiséghez választja a szüleit, és megállapodik velük abban, hogy ő ezt akarja élete során kibontakoztatni. Itt jön a nagy DE.
Ahogy megszületik, már nem egy érett személyiségű, tervekkel rendelkező léleknek látják őt, csak egy csecsemőnek, majd egy gyermeknek, akit a szülők saját mintáik, félelmeik és meglátásaik alapján kezdenek el nevelni. Adnak neki egy nevet, amit lehet ő nem is szeretett volna, meggyorsítják a születését, és elkezdik úgy nevelni, ahogy a szülőknek kényelmes vagy ahogy alakul. Nem is lenne szüksége ennek a gyermeknek nevelésre, csak pusztán arra, hogy megismerjék ki ő, és ebben segítsék. A legtöbb gyermeket kockára „simogatnak”, akkor is ha kör, sok gyermek a szülők meg nem valósított vágyaik küldöncei, sokaknak törik le a szárnyaikat, és számos gyermek nő fel szeretetlenségben, de nem azért, mert nem szeretik, hanem mert nem úgy szeretik, ahogy neki jó.
Mind a szülőnek, mind a gyermeknek kötődési zavaraik lesznek ettől a neveléstől, amit számos trauma és seb követ. Nem értik a gyereket, nem
ismerik a gyereket, nem érzik a gyereket, így torz, hamis énképeket aggatnak rá, amivel a gyermek elkezd azonosulni, és elfelejti ki ő. Úgy növünk fel, hogy nem tudjuk kik vagyunk, mert nem látták kik vagyunk. Ezeket a sebeket meg kell gyógyítanunk, meg lehet gyógyítani, hogy mi már ne adjuk tovább a gyerekeinknek.  

Tomek Noémi, az Örömvilág alapítója, ThetaHealing Certificate of Science

Az elmúlt években több száz egyéni születésélmény feldolgozást tartottam, és egy nagyon érdekes jelenséget figyeltem meg a kötődési problémák lehetséges gyökerével kapcsolatban. Amikor a megtermékenyült petesejt elkezd osztódni, és mindössze 16 sejtes állapotában megérkezik az anyaméhbe, sorsdöntő események történnek. A beágyazódás ugyanis nem pusztán egy fizikai aktus, hanem egy erős érzelmi tapasztalás is. Bizonyos módszerekkel, mint például a ThetaHealing, “vissza tudunk menni” ehhez az élményhez.
A legtöbben itt, ezen a ponton alkotjuk meg a kapcsolódásra vonatkozó alapvető hitrendszereinket. Van, hogy ez egy szép, kölcsönös folyamat. Ám vannak, akik úgy érzik, hogy az anya teste szó szerint bekebelezte őket, és ebből szinte egyenes az út számukra ahhoz a programhoz, ami újra és újrateremti a rátelepedő, nyomasztó kapcsolatokat az életükben.
Mások úgy érzékelik, hogy nehezen találják meg a kapcsolódást az édesanyával a beágyazódás pillanataiban, hogy ők szeretnének odatapadni, de mintha ez a közeledés egyoldalú lenne. Ugye nem kell magyarázni, ebből milyen kapcsolatok épülhetnek, mennyi visszautasítás és csalódás fakadhat? A fogantatástól a születésig tartó 9 hónap számos más fontos téma gyökere lehet az életünkben. Ezekről az Everness Nagyszínpadán
mesélek majd további részleteket.

Papp "PJ" János, Kriya Tantra tanár és szexuális önismereti fejlesztő A Tudatos Szex Alapítvány kuratóriumának elnöke

A kettes csakrát egyszerre hívják szex- illetve szakrális csakrának, de kötődési mintázatainkért is ez a csakra a felelős. Kötődési mintázataink kisgyerekkorban alakulnak ki, de a felnőtt kori kapcsolati és egyéb traumák is itt befolyásolhatják. Ezek pedig jelentős hatással vannak szexualitásunkra, amely személyiségszerkezetünk egyik alapköve, sérülése kihathat az egész rendszerre.

Megfigyelték, hogy a kötődési mintázatok, még egy emberen belül se állandóak, egyik kapcsolatában lehet biztonsággal kötődő, a másikban szorongóan kötődő ugyanaz a személy. A kötődési sebek nagy része begyógyítható, a kötődési mintázatok pedig önfejlesztés segítségével tudatosíthatóak, átírhatóak, vagy tudatossággal kontrolálhatóak. A tudatos és a szakrális szexualitás - szexualitásunk, szexusunk, vágyaink tudatos megismerése, megtapasztalása és előző kapcsolataink mintáinak meglátása - segíthet feltárni azokat a viselkedési mintáinkat, amelyek kötődési sebeinkben gyökereznek és személyiségünk és szexualitásunk fejlesztésével a sebek gyógyíthatók, az újabb sebek elkerülhetővé válnak. Ehhez viszont elengedhetetlen határaink ismerete és egyértelmű kommunikálása, a konszenzuskeresés, a másik határainak tisztelete, illetve, hogy ismerjük és merjük is vállalni igényeinket és vágyainkat és nem utolsó sorban a testünket is.

De talán a legfontosabb az intimitás. Mennyire lehetünk önmagunk magunk számára és kapcsolatainkban, legyen az szociális- vagy párkapcsolat. Vagy pár kapcsolat. Mennyire vagyunk szerethetők álarc és megfelelésből eredő tetteink nélkül? Pusztán önmagunkért... A tantra pedig az önszeretet kiteljesítésével, a szexuális energia transzformálásával plusz energiát adhat ennek az önismereti fejlődésnek és segít megtanulni, hogy már ne hiányból, hanem többletből kapcsolódjunk, méghozzá biztonsággal.

A sorozat előző részei
AZ IKERTRAUMÁK NYOMÁBAN
A DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEK LELKI OKAI