Papp Edina

“Mindannyian összetartozunk” - Nessi Gomes márciusban Budapesten koncertezik!

2023-03-07

Tavaly nyáron, Nessi Gomes az Everness Fesztivál zenei nagyszínpadán adott koncertet. Mezítláb, egy szál gitárral, miközben gyermeke felszaladt hozzá. Szívmelengető egyszerűséggel a lélek legmélyére ható dallamokat hozott nekünk. Most újra Magyarországra látogat és ezúttal Budapesten lép fel március 21-én. Ebből az alkalomból az énekesnővel Papp Edina készített interjút. 

Kezdjük az elején. Hol nőttél fel? Hogyan lettél zenész? És egyáltalán, mit jelent számodra zenésznek lenni?

Nessi: “Az apró Guernsey-szigeten, egy portugál családban születtem, portugál gyökereim vannak. Nagyon nehéz körülmények között éltünk, zaklatott gyerekkorom volt, és a zene volt a reményem, az ének volt a fény az alagút végén. Tehát mondhatjuk úgy is, a zene mentette meg az életemet. Lassan azzá váltam, amit minden nap csináltam, zenéltem mindig, mindenhol, s így végül zenésszé váltam. Zenésznek lenni hatalmas öröm számomra, nagyszerű ajándék, az életbe való bekapcsolódás maga. A zene a valódi anyanyelvem. Azt gondolom, áldott vagyok, hogy a  zenén keresztül tudom megélni, megosztani magam másokkal.”

Mesélnél kicsit Lino-ról, a férjedről és a családodról? Hogyan változott meg az életed, mióta anya vagy?

Nessi: „A férjem óriási áldás számomra. Lino lényegében mindent beteljesít, ami bennem kevésbé erős. Nagyon áldásos a mi összekapcsolódásunk, kiegészítjük és támogatjuk egymást. Mindazt, amit elértem, nem tudtam volna megvalósítani nélküle. Az anyasággal nagyon megváltozott az életem. Érettséget hozott, ihletforrást, nagy örömöt és néha nagy kihívásokat is.

Van valami célod, amit a zenéddel tudatosan adni szeretnél az embereknek? 

Nessi: „Én nem azon gondolkodom, hogy mit fognak gondolni az emberek, vagy tetszik-e majd nekik a zeném. Írom, ami belülről jön, a szívemből, a lelkemből. Átadom a gondolataimat. Ha az emberek szeretik, örülök. Azt gondolom, hogy alapvetően egyek vagyunk. Amikor együtt éneklünk, akkor összecseng a hangunk, összeér a szívünk, és látjuk egymást. Látjuk a szeretetünket, a fájdalmunkat, a szenvedésünket és a reményeinket. Ez teszi velünk a zene: egyesíti az embereket. A szépség az, ami közös bennünk, ami összeköt. Az élet egy csoda. Minden egy csoda. Gondolj csak bele, mennyi az esélye annak, hogy itt vagy, hisz spermiumok és petesejtek milliárdjaiból épp te születtél meg, tehát az, hogy itt vagy, az már önmagában egy csoda. És ezt minden nap érezd át, mert lehet, hogy egyszer majd nem ébredsz fel többet, és ha így nézed az életet, csak hálát érezhetsz a létezésért.”

Számomra erős és világos üzenetként jelenik meg az őszinteség a zenéden keresztül. Valóban fontosnak tartod, hogy őszinték legyünk önmagunkhoz és  mindenkihez?

Nessi: „Hitelesnek, valódinak és őszintének lenni a dolgok alapvető lényege, mert ha ezt nem tudod megtenni, akkor minden más sem lesz valóságos. A hanggal és a zenével végzett munka a hitelesség megtalálásáról, visszaszerzéséről szól és annak a felfedezéséről. Arról, hogy hagyjuk abba a menekülést önmagunk elől, ne tegyünk úgy, mintha másvalakik lennénk. Ne éljünk a spirituális eszmék bábjaként, hanem tényleg teljesen őszintén vállaljuk fel, hogy kik vagyunk. Merjünk büszkék lenni magunkra, osszuk meg lényünket a többi emberrel.  

Azt hiszem a zeném a kezdetektől fogva nagyon őszinte, nagyon valóságos. Megmutatom azt is, ami sötét és kellemetlen, és kifejezem a színpadon. Sok évvel ezelőtt többnyire csak a fényről énekeltek. Én a gyémántokról és a démonokról  énekelek, a fényről és a sötétségről. Azt gondolom, ha nem adjuk fel hitelességünket magunk előtt, ha nem kötünk ebben kompromisszumot, csak azért, hogy mások jobban kedveljenek minket, akkor valóban azok lehetünk, akik vagyunk. Ez alapvető dolog az életemben, és rendkívül fontos a teljességünk megőrzése, a belső béke megtapasztalása, önmagunk elfogadása szempontjából. A bennünk lévő gyémántok és démonok, fények és árnyak felismerése és elfogadása, hogy az őszinteség fényével megvilágítva magunkhoz öleljük ezeket a részeinket - így maradhatunk autentikusak. Ha  zavart érzünk és elveszettséget, csak nézzünk mindig befelé. Ne a társadalom szemével kutassunk önmagunkban, ne is a szüleink szemével, hanem a saját értékeinkkel kapcsolódjunk, ami a mi egyedi ajándékunk Istentől. Ez az igazi varázslatunk, amelyet meg is oszthatunk másokkal. Mindenkinek van ilyen kincse.” 

Hogyan érhetjük el az őszinteséget életünk minden részében?

Nessi: „Azáltal, hogy valóban azzá válsz, aki vagy, és megosztod önmagadat a világgal, nem csak a pénzért, sikerért, vagy azért, mert az emberek véleménye fontos számodra, hanem alapvetően azért, mert az Isten adta a kincset, aki vagy.  Ezt az intenciót és jelenlétet gyakorold minden nap.”

Mi a véleményed a lelki összejövetelek és szertartások számának növekedéséről a világon napjainkban?

Nessi: „Minél több annál jobb! Az emberek összefognak, imádkoznak, énekelnek, gyakorolnak, szertartásos életmódot folytatnak, és ez jó, így kapcsolódunk egymáshoz. Fontos hogy érezzük, nem vagyunk egyedül. Sőt, együtt vagyunk ebben az életben és van hangunk. Fontos éreznünk a támogatást a környezetünkből. Erről szól a zeném is, hogy mindannyian összetartozunk. Az egyik dalom címe is ez: We are all related. A zeném az összetartozás érzéséről, az együttlétről, a mások iránti szeretetről, az egymásra hangolódásról, a szívhez való visszatérésről szól. Minden találkozás, szertartás és kapcsolódás áldás az életben.”

Hogyan vélekedsz a nők felébredéséről szerte a világon?

Nessi: „Úgy érzem, időszerű a nők számára, hogy összejöjjenek, egyesítsék erőiket, és kiemeljék most a világon a nőiséget, azt az energiát, amely sok évszázadon át el volt nyomva a férfiak uralta társadalmakban. Ezt az energiát próbálom felszínre hozni az énekhangunkon keresztül. Ez egy gyönyörű, erősödő mozgalom ma a világon, a női erő újjászületése, gyógyulása zajlik, és én is szívesen támogatom ezt a mozgalmat. 

Megtapasztalhatjuk a lágy női kedvességen alapuló utat az élet minden területén. A gyengéd erőt és érzéseket, az összefogás módját, a dolgok másként való megélését és a női módon való cselekvést is jelenti ez. Ez egy gyönyörű út. Ugyanakkor nagyon fontos a férfiakat is támogatni, és a hálánkat kifejezni feléjük. A női összejövetelek nem a férfiak ellen jönnek létre, hanem a nők megújulásáért, gyógyulásáért, amely erősíti a férfiak felé érzett tiszteletet, megbecsülést és szeretetet.”

Nessi Gomes európai turnéjának budapesti állomásán március 21-én ismét egy felemelő koncertet ad nekünk a Rumbach Zsinagógában. Az Everness közösség tagjaként most 10 % kedvezménnyel veheted meg a jegyedet az alábbi linken keresztül.

KEDVEZMÉNYES JEGYET VESZEK!

A kedvezmény a helyválasztás után, a "Rendelés folytatása" gombra kattintva automatikusan érvényesül. A kuponkódot (EVERNESS10) megadni nem szükséges, a rendszer automatikusan beírja.