Péter Szabina

Minden hang egyszerre: Prem Joshua & Band

2019-04-24

A 2019-es Everness fesztivál keretében először érkezik Magyarországra a keleti és nyugati zene hagyományaiból és kortárs tendenciáiból táplálkozó, fúziós zenét játszó zenekar, a Prem Joshua & Band. Az eklektikus hangok úttörőiként híressé vált banda elsősorban az indiai hangzás mélységéit ötvözi napjaink nyugati multi-instrumentális és elektronikus stílusaival.  Az így megteremtett újszerű hangzásvilág kulturális sokszínűségről, egyben alázatról tanúskodik.

Világuk az egyik legrégebbi ismert tradícióra, az indiai zenére támaszkodik, ami a legóvatosabb becslés szerint az időszámításunk utáni második században írt szövegből, Bharata: Natyashastra című művének nyomán vált ismertté az utókor számára. Az írás részletesen foglalkozik a hangszerek bemutatásával, a tála (ritmus) és a rága (dallam) rendszerével, a dallamok és hangsorok által keltett érzésekkel és érzelmek minőségeivel is. Mindez egy különös zenei nyelvvé formálódik, ami hangzókkal, szavakkal, mondatokkal, költeményekkel fonódik össze. Prem Joshua & Band játéka egy olyan komplex rendszer alkalmazására épül, amely majd teljes szabadságot biztosít a tagoknak, hogy előadásukkal megjeleníthessék egyéniségüket, világaikat. Mindezt úgy, hogy közben a klasszikus indiai zenei rendszer nem sérül.

Akusztikus kommunikációjuk megannyi kulturális és hangzó tradíciót megidéz: E színpadi nyelv atmoszférájában találkozhatunk kelet-európai ritmusokkal, jazz-zel, funkkal, goatrance és chillout elemekkel, ahogy szúfi versekkel, indiai mantrákkal is. A különböző világokból és műfajokból egybe szervülő egyediségük a hangszerek és effektek újító, mégis hagyománytisztelő összeállításának köszönhető: A tág repertoárban az énekhangon kívül alapvető zeneszerszámként van jelen a szitár, a tablá, a szoprán szaxofon és a bambuszfuvola, de az elektronika is jócskán képviselteti magát. Az 1991 óta működő formáció idáig 15 stúdióalbumot adott ki, amiket világszerte pozitívan fogadtak, mára az egyik legnépszerűbb világzenei együttesé válva.

A Prem Joshua & Band muzikalitása a csend zenéjéből táplálkozik. A csend zenéjét a misztikusok eljátszatlan zenének nevezték. Osho – akinek filozófiája Prem Joshua egyik fő inspirációs forrását nyújtja – ezt a magától létező harmónia zenéjének hívja, aminek áramlását rejtetten minden egyes létező esszenciálisan tartalmazza. Osho Eljátszatlan zene című írása szerint a belső harmónia zenéje minden emberi létezőben jelen van, ám az emberi elmében levő láz, az egó szüntelen elégedetlensége, vágyakozása elnyomja. Pedig ott van a fák kecsességében, az állatok mozgásában – mindenhol. Minden létező alapvetően összhangban van egymással – az emberi lények kivételével. Minden létező egy hatalmas harmónia része – a csillagok, a bolygók harmóniájától a létezés egésze olyan, mint egy gigantikus zenekar. De az embert elégedetlensége mégis kiragadja az összhangból. Ez az okozója a világban megjelenő összes zavarnak és panasznak – az éhes elme folyton többet és többet követel.

E súlytalan dallamok szétáradnak a hallgatókban, aminek következtében feloldódhatnak a külső és a belső, az én és a másik között korábban rögzítettnek vélt határok. A belső harmónia zenéje túlcsordul tapasztalóján és elér másokhoz is, ez a Prem Joshua & Band zeneiségének belső törekvése. Az előadással ezen fogják túl – vagy inkább: vissza – lendíteni a közönséget. Ha megtörténik ez a felismerés, a belső harmónia zenéje tapasztalhatóvá válik.

A zenekar tagjai: Prem Joshua (szitár, fuvola, szoprán szaxofon, vokál), Raul Sengupta (ütőhangszerek, vokál), Satgyan Fukuda (ütőhangszerek, basszushangszerek, vokál), Dondieu Divin (billentyűs hangszerek), Sukriti Sem Bhattacharjee (vokál)