Boros Petra

Mit keresett a csiga az oltáron?

2019-05-31

Először is szeretnék tisztázni valamit. Ez a kérdés nem egy templomban hangzott el annak idején, hanem a mi lakásunkban.

Igen, mivel a mindennapi gyakorláshoz készült itthon egy oltár, történetesen épp a hálószobánkban. Gyermekünknek pedig ahogy egyre nőtt, minden korszakában megvolt az a kedvenc tárgya, amit kérdés nélkül felpakolt az oltárra. Azt mondta, olyan jó helye van ott, a virág, a gyertya, a víz és a füstölő mellett.

Kezdetben még viszonylag egyszerű dolgok érkeztek, főként kavicsok és faágak. Majd olyan 4 éves lehetett, mikor elkezdődött az üres csigaház gyűjtés őrület. Nem, ez nem túlzás, tényleg mindenhol üres csigaházakra leltem: párnák alatt, babák hajában, sőt még a kockacukrok között is. És persze, az oltáron is ott sorakoztak, szigorúan nagyság szerint.

Egy esti meditálás során eljött az a teljességgel abszurd pillanat, mikor egy üresnek vélt csigaház egyszercsak bátran elindult az oltáron vékony, selymes csíkot húzva maga után.

Nem tudom, ki lepődött meg jobban. Én, aki rádöbbentem, hogy tényleg egy élő állat mászik az oltáron, vagy a csiga, aki egy csodás meditációs kép hűvös üvegfalán találta magát a tavaszi játszótér illatos fűcsomói után? Először le akartam onnan venni. Azonban eszembe jutott egy fontos tanítás: azzal dolgozz mindig, amid van! És ha az a valami történetesen egy csiga, akkor így van ez rendjén.

A csigaházaknak már tudtam örülni az oltáron egy ideje: ürességük emlékeztetett az elmúlásra. Ez a kis élő csiga pedig lassan bejárta az egész oltárt, frissességet adva mindennek. Jó volt őt nézni, rácsodálkozni vele együtt a dolgokra. Napokig ott maradt velünk. Később komolyabb dolgok is felkerültek az oltárra, mint nagypapa hamvai kis üvegcsében, egy erdőben talált szarvascsont, vagy a frissen készült ételből a legjobb falat. Mind-mind csodás felajánlás tud lenni, ha szívből kerülnek az oltárodra.

Ami remélem van nálatok is otthon. Ha még nincs, javaslom készíts egyet! Keress egy szép képet, tegyél mellé friss virágot, kis tálkában vizet, rizsszemek közé füstölőt. Légy kreatív, és tartsd mindig frissen, tisztán az oltárt! Majd középre helyezz el egy gyertyát, gyújtsd meg és így ülj le gyakorolni, szépen megadva a módját.

Ha pedig bármilyen élőlény tiszteli meg oltárod, köszöntsd őt nagy szeretettel!