Péter Szabina

Művészet a művészetért, bárhol, bármikor

2019-05-15

A Sofar Sounds egy olyan főként zenei eseményeket menedzselő program, amely 2009-ben alakult meg Rafe Offer, Rocky Start és J. Dave Alexander jóvoltából a londoni Shoreditch-ben. Az ötlet megszületéséhez hozzájáruló alapélmény egy közös koncertlátogatásból származik.

A baráti társaság által kedvelt főként akusztikus koncerteket adó zenekar (Friendly Fires) épp egy nagyobb és nyüzsgő szórakozóhelyen játszott, s ennek következtében sajnos az együttes játéka szinte élvezhetetlenné, a koccintó és beszélgető emberek hangos morajlásának háttérzenéjévé vált. Ennek hatására egyikőjük úgy döntött, hogy az eltűnőben levő bensőséges hangulatú koncertek és művészeti előadások helyszíneként saját észak-londoni lakását kínálja fel. Az első találka alig egy tucat résztvevővel zajlott le, azonban annak sikere és jó híre nagyon gyorsan elterjedt. Olyan népszerűvé vált a projekt, hogy napjainkban már Párizstól New Yorkig számos nagyvárosban találkozhatunk ilyen programokkal. Mára havonta több, mint ötszáz koncertet szerveznek le világszerte háromszázötven városban.

Előadónak, helyadónak, közönségnek bárki jelentkezhet a Sofar Sounds honlapján található vonatkozó űrlapok kitöltésével. Örömmel várják költők, komikusok, táncosok és egyéb művészek, performerek jelentkezését is. (Jelentkezzetek bátran!) Általában három produkció fér bele egy Sofar-estébe, ahol egyszerűen, konferanszié  nélkül, pusztán megtörténnek a produkciók. A közönség – az adott helyszíntől függően – limitált számban és minimális összegű belépőért vagy adományért cserébe csatlakozhat az előadásokhoz, melyek konkrét helyszíne (a korábban megadott városon vagy városrészen belül) csak az esemény előtt huszonnégy órával derül ki. Hasonló meglepetésként tárul a látogatók elé az is, hogy épp kiket és milyen stílusú műsort fognak látni és hallani. E titokban szerveződött találkozókon pedig a résztvevők komolyan vesznek néhány alapszabályt:
Ha lehetséges, maradj végig és hallgass végig mindenkit, ne távozz az este befejezése előtt! A figyelem fókusza legyen az előadókon, a többi látogató tiszteletén és a művészet élvezetén! Nagyon fontos a hallgatóság oldaláról a részvétel és a csönd, azaz a fölösleges beszéd és a mobiltelefonhasználat mellőzése alapszabály.A cél egyrészről az, hogy a művészet ne váljon a fogyasztói társadalom kommersz melléktermékévé. Esszenciális, hogy ehelyett annak szellemi értéke kerüljön újra a középpontba. Másrészről pedig azt a célkitűzést tartják szem előtt, hogy a jelenlévők egy teljesen koncentrált figyelmet létrehozva és élvezve tudják a művészetet örömmel és teljes önfeledtséggel tapasztalni. Természetesen nemcsak az egyszálgitáros dalszerző-előadók kapnak főszerepet ezeken az alkalmakon: Valamelyest „csendesülős” formában, de gyakorlatilag szinte bármi előfordulhat a kísérleti elektronikán át a dzsesszen átívelően az operáig.

Gondoljunk csak bele, mennyire más egy ilyen befogadásélmény! Nincs büfé, nincs ruhatár, nincs tömeges sorban állás a bejáratnál. Ahogy belépünk az adott térbe, jelenlétünkkel máris a játék részesévé válunk, így esélyünk sincs a távolságtartásra. Azonban nagyon korán rájövünk arra is, hogy ettől jobb dolog aligha történhet(ne) velünk. A Sofar-projekt egyik legizgalmasabb aspektusa, hogy kísérletet tesz a mindennapok és az előadások egybemosására. Egyik legérdekesebb jellemzője ez a talán első blikkre furcsának tűnő dimenzióköztiség: Akkor ez most az én nappalim vagy mondjuk egy otthonos hangulatú kisebb klub, amiben többnyire idegen emberek érzik kiválóan magukat? A közönség nagyon gyorsan átbillen a kezdeti megilletődöttségén és többnyire gyorsan megfeledkezik a szokatlan körülményekről. Az előadók szinte a nézők között játszanak, így a nézőtér és a színpad határa teljesen elmosódik. Így a közelség hatására már-már 4D élményben is részesülhetnek a látogatók.A Sofar-esték élvezői az előadások előtt, alatt és után szinte észrevétlenül egy kisebb közösséggé formálódnak, s a műsort követően pedig, ha úgy akarják, folytathatják együtt az estét: Sokszor ülnek még órákat a szőnyegeken, foteleken vagy épp a szabad ég alatt, miközben egymást inspirálva és motiválva jókat beszélgetnek. A művészet itt nemcsak arról szól, hogy  a befogadó „műélvez”, majd hazamegy, és minden marad a régiben. A mozgalom egyik kulcsfontosságú törekvése, hogy azzal az emberrel, aki átlépi az aktuális tér küszöbét, történjen is valami. Túllépni azon a városi és egyre inkább a vidéki létre is jellemző idegenségen, ami miatt nem tudunk vagy épp nem akarunk másokhoz kapcsolódni. A Sofar Sounds eseményein – aminek szellemisége kiválóan illeszkedik az Everness fesztivál arculatához – ezek a rögzültnek vélt konvenciók feloldódhatnak, ennek okán pedig számos lehetőségünk adódhat revelatív erejű impressziók és élmények megtapasztalásához.

Érdemes regisztrálni a Sofar Sounds honlapján, hogy mindig naprakészek legyünk arra vonatkozóan, hogy mikor lesznek ilyen esték az éppen hozzánk közel eső városokban. Kedvcsinálóként pedig a kezdeményezés YouTube csatornáján néhány felvételt is megtekinthetünk a koncertekről: https://www.youtube.com/user/Sofarsounds

Sofar Sounds hangterápia a SoundTrip helyszínen:
2019. június 20. csütörtök 12:30 - 14:00
2019. június 21. péntek 12:30 - 14:00
2019. június 22. vasárnap 12:30 - 14:00