Girisha Andrea

Szakítás és gyász?! Gyász egy szakítás után?

2023-03-29

Itt, az Everness magazinban mutatkozik be kiemelt kommunikációs partnerünk Tomek Noémi és az Örömvilág csapata, akik hétről hétre izgalmas témákat hoznak nekünk. Most épp a szakításról és a gyászról.

Te gondoltál már arra, hogy nemcsak egy szerettünk halála esetén gyászolunk, hanem egy párkapcsolati szakítás után is?
Te hogyan szoktál megélni egy szakítást?
Szorongással? Megkönnyebbüléssel?
Vagy éppen a düh, harag, féltékenység kerít a hatalmába?
Esetleg begubózol a szobádba egy tál chips-szel, egy 100-as csomag papírzsepivel és Netflix szerelmes sorozatokat nézel?
Vagy különböző fizikai tüneteid lesznek, mint például légzési nehézségek, mellkasi fájdalmak, hízás vagy fogyás, álmatlanság?
Éreztél már olyat, hogy nem tudsz már vele élni? De nélküle sem?

Ezek mind természetes velejárói lehetnek a szakítás utáni gyász folyamatának.Benned is felmerült már az a kérdés, hogy akkor mennyi az az idő, ami egy szakítás utáni továbblépésnél normális? Egy hónap? Három? Hat? Vagy feleannyi idő, mint a párkapcsolat volt? Mert mindenfélét lehet hallani és olvasni. Valóban lehetséges, hogy egy 3 éves kapcsolat esetén
1,5 év, hogy valaki készen álljon egy új kapcsolatra? 

Ezek mind statisztikai számok! Te viszont egy érző lény vagy, akinek időre van szüksége egyrészt az elengedéshez, a feldolgozáshoz, másrészt a tapasztalataid integráláshoz egy újrakezdéshez. És valójában rajtad múlik, hogy ez mennyi idő. Hisz minden gyász folyamat egyedi és nem összehasonlítható másokéval, sőt még egy előző kapcsolatod lezárásával sem.


Ezért, ha valaki számokat, sablonokat vagy kötelező gyakorlatokat akarna rád erőltetni, vagy azt mondja, hogy
„miért nem tudod már elfelejteni?”
„miért nem lépsz már túl rajta?”
„miért nem randizol ismét?”,
akkor vegyél egy mély lélegzetet és figyelj arra, hogy most mi zajlik benned, milyen érzéseid vannak, mire van szükséged. Engedd meg, hogy a gyász folyamata a saját ütemedben történjen.

Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nagy teher számodra és már máshol szeretnél tartani, akkor keress fel egy gyászfeldolgozásban jártas szakembert, akiben meg tudsz bízni. Akkor lépj tovább, ha valóban készen állsz egy újrakezdésre, hogy ne vidd bele az új kapcsolatba a feldolgozatlan gyászodat.

Girisha Andrea Steigler
3 diplomás közgazdász, európai uniós és nemzetközi közbeszerzési szakértő
orgazmus coach, trauma- és gyászspecialista
A Tudatos Nő Akadémia alapítója

Girisha Andreát megtaláljátok júniusban az Örömvilág helyszínen!