Hangák

Zöldülj velünk!

2019-06-14

A Hangák a Zöldre érett nők közössége idén is bekapcsolódik az Everness Fesztivál zöld programjának megvalósításába. Céljaink közösek: minél kisebb lábnyomot hagyni magunk után.

De miből is tevődik össze ez a bizonyos lábnyom és mivel tudjuk méretét/mértékét csökkenteni. Az ökológiai lábnyom számítása több tényezőt vesz figyelembe, melyek fogyasztási szokásainkra, energiahasználatunkra és a közlekedésünkre épülnek. A legegyszerűbben talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy az a szám, amely megmutatja mennyi természeti erőforrásra van szükség (jelenlegi) életvitelünkhöz.
Talán még így is bonyolultnak tűnhet, de vegyük sorra ezeket az erőforrásokat a fesztiválra vetítve.

Utazás

Az ország, sőt a világ minden tájáról érkezünk, hogy együtt tölthessük ezt a pár napot a Balaton partján. Sok ezer kilométert teszünk meg, különböző közlekedési eszközökkel. Ki autóval, ki tömegközlekedéssel és lesznek akik kerékpárral vagy gyalogosan. A közlekedési eszközök, amelyeken érkezünk általában fosszilis üzemanyaggal működnek, így jelentős szén-dioxid kibocsátással bírnak. Együttesen megközelítőleg 80 tonna szén-dioxidot juttatunk a légkörbe.

Tégy egy lépést!
Érkezz Telekocsival vagy Oszkárral!
Használd a tömegközlekedést!

Mit teszünk mi?
Számítást végzünk a szén-dioxid kibocsátás tekintetében, hogy fákat ültethessünk azt kompenzálandó.


Étkezés

A lábnyomunk jelentős részét képezi az, mekkora termőföldterületre, mennyi vízre van szükség, hogy élelmünk megteremjen. Ezt a számot hús és tejtermék fogyasztásunk dobja meg leginkább, hiszen az állattartás nagyobb földterületet igényel a takarmányozás miatt.
 
Tégy egy lépést!
- A Fesztivál alatt mérsékeld a tejtermékek és hús fogyasztását. Kiváló vegán és vegetáriánus ételeket találsz az Ételudvarban.
- Tarts húsmentes napokat otthon is, meríts ihletet a Fesztivál éttermeinek kínálatából.

Mit teszünk mi?
- Gasztronómiai témában hallgathatsz interaktív előadást a Hangák sátrában. Témáink a hús és a csoki. 

Hulladék

Kétségkívül a hulladék a legszembetűnőbb környezetterhelés egy rendezvényen, de akár a hétköznapokban is. Ez azért lehetséges, mert a hulladékkérdés több szegmenst is érint. Ha valami hulladékká válik, akkor annak az teljes életciklusát górcső alá kell venni, figyelembe véve az erőforrást amelyből legyártották a szállításához kapcsolódó terheléseket és a földterületet, amelyet elfoglal, ha kikerül a körfogásból.

Átlagban egy rendezvény teljes hulladéktermelésének 70 %-át adják ki az egyszer használatos poharak és tányérok, amelyek rendszerint műanyagból készülnek. Itt engedd meg, hogy egy időutazásra invitáljalak múlt-jelen-jövő síkon! A természeti erőforrás kialakulásához, amelyre szükség van, hogy ezeket a termékeket előállítsák 65 millió évre volt szükség.
Ahhoz, hogy hozzáférjünk, egy rendkívül környezetterhelő akár évtizedeket is felölelő kitermelési időszak kell, hogy aztán a nyersanyaggyártástól a termék előállításig hónapok telhessenek el. Ezzel szemben használatukra átlagosan 20 percet szánunk.
És a jövő? Az ételmaradékkal szennyezett műanyaghulladék újrahasznosítása nem megoldható, így 4-500 évet kell várnunk mire lebomlik, mely idő alatt mikroműanyag formában szennyez tovább. Pár gondolat PLA/lebomló csomagolásról: Az a megoldás, amely jelenlegi fogyasztási szokásinkra és kényelmünkre alapoz, nem fenntartható! Otthon nem komposztálhatóak ezek sem és a technológia valamint a hozzá szükséges visszagyűjtési rendszer nem áll rendelkezésre ezen anyagok lebontására.

Tégy egy lépést!
- Hozz otthonról mindennapi étkezéseidhez tányért, poharat, evőeszközt.
- Használj kulcsot pet plackos italok vásárlása helyett. 
- Hozz textilzsákot a reggeli pékáruhoz.
- Hozz textilszatyrot, és ne kérj neylont amikor az árusoktól vásárolsz. 
- Használd a szelektív gyűjtőket.

Mit teszünk mi?
- Bevezetjük az Újrapoharat, a visszaváltható pohárrendszert, ami gyönyörű mind megjelenését, mind céljait tekintve. Az eldobhatóval ellentétben ez a megtartható változat. Ha egy hűsítő italra vagy laktató turmixra vágysz kérheted Újrapohárba 500 Ft-os betéti díj megfizetése ellenében. Ha kiürült el tudod mosogatni és újra tudod töltetni, vagy visszaválthatod a megadott helyeken és visszakapod az árát. A poharak beszerezhetőek az Információs pultnál és a Hangák sátránál is, ahol a visszaváltására is lehetőséged van. Ha tetszik és használnád máshol is, akkor vidd haza. Budapesten több szórakozóhelyen és számos rendezvényen kérheted benne az italodat.

- Az eszközök elmosogatásához a kemping mosogatásra kijelölt blokkjaiban szivacsot és környezetbarát mosogatószert helyezünk ki. 
- A Hangák sátránál vásárolhatsz fesztiválpakkot, ami tartalmazza az étkezéshez szükséges eszközöket. (tányér, pohár, kés, kanál, villa és egy fém bögre) 
- Leválogatjuk a hulladékot, hogy a lehető legtöbb hulladék értékes nyersanyaggá váljon. Nézz be a válogatóműhelybe, mely minden nap 9-12 között üzemel és, ha van kedved kapcsolódj be a munkába. 
- Elakadtál a szelektív gyűjtés útvesztőjében? Berendezünk egy szabaduló szobát, ahol egy érdekes játék keretében szerezhetsz információt mit hogyan szelektálj. 
- Megmutatjuk milyen az, amikor értékes nyersanyaggá válik hulladékod. A Hangák sátránál kisfilmmel, termékmintákkal és tájékoztatással várunk.

logo