Somogyi Eszter

Csak Dan és én

2022-03-02

„A 33/6-os életutat járó emberek azért születtek e világra, hogy a maximalizmus, az érzelmi önkifejezés és az önbizalomhiány feladatkörein
munkálkodva megosszák embertársaikkal az életben rejlő lehetőségekről alkotott inspiráló látomásukat, miközben megtanulják elfogadni a jelen pillanat alapvető, magától értetődő tökéletességét.” – Engem Dan Millman ezzel a kezdőmondattal rúgott le a lábamról, amikor kinyitottam az Erre születtél című könyvét a saját születési képletemnél.

Elsőre persze a felét sem értettem, de olyan mélyen éreztem, hogy rólam beszél, hogy hajlamos voltam további ötször elolvasni ezt a felütést. És megérte.

Akkor már bőven túl voltam a Békés harcos útján és jó sokszor hallottam Dan nevét, de az átütő rajongást a fenti könyv hozta el számomra. Ahogy az a hirtelen fényt kapott, magát mérsékelni nem kívánó útkeresőnél lenni szokott, rögvest kikerestem az összes közeli családtagom képletét és a döbbenetem csak tovább mélyült. Megállapítottam, hogy ez az ember ezt nagyon lehozta és onnantól kezdve a csodálatom felé töretlen.

Dan Millman amúgy 1946. február 22-én született Los Angelesben. Fiatal éveiben intenzíven foglalkozott harcművészetekkel, modern tánccal és
gimnasztikával, később világbajnok tornásszá edzette magát. Egy váratlan motorbaleset úgy tűnt véget vet a pályájának, de Dan nem adta fel. Két éves kitartó munkával ismét az élvonalba tornázta magát. 1968-ban szerzett pszichológia diplomát és ugyanebben az évben választották az év szenior atlétájának. A ‘80-as évek elejétől közel húsz könyve jelent meg önismeret témakörben, közülük a leghíresebb A békés harcos útja, melyből később film is készült. 

És akkor a legjobb hírt hagytam így a végére: Dan Millman velünk lesz egy előadás erejéig a nyári Everness Fesztiválon, szóval lehet majd tőle kérdezni, vele hallgatni, megérteni, amit eddig talán nem sikerült, forgatni egyet az életünkön már megint. Aki kedvet kapott, azt várjuk szeretettel júniusban a Balaton partján!