Boros Petra

Just Like Buddha - Kell egy hely!

2019-05-20

Elég sokszor költöztem már életemben, de tanítóim messze túltettek rajtam. Minden költözésük kalandos volt, mi pedig segítettünk nekik az egész lakást összepakolni, átszállítani a cuccokat, majd az új helyen kirámolni. Egy idő után feltűnt valami.

Van egy érdekes szokásuk, amit következetesen minden egyes alkalommal betartottak. Új otthonuk berendezését bizony nem a gyerekágy felállításával, vagy a hálószoba berendezésével kezdték el. Még minden más dobozokban állt, mikor ők együtt elkezdték keresni új otthonuk meditációs terét. Amint megtalálták, egymásra nézve összemosolyogtak, és azonnal felállították az oltárt, mely onnantól otthonuk szívévé vált.

Mindannyian ösztönösen megérezzük, mire van szükségünk ahhoz, hogy egy új lakásban otthonosan érezzük magunkat. Jó esetben arra is figyelünk, hogy legyen egy hely, ahol végre önmagunkra tudunk figyelni. Ha már érlelődik benned is az igény, hogy meditálj egyedül otthon, szükséged lesz egy meditációs térre. Amire szükséged lesz, az egy tiszta, nyugodt és csendes hely, ahová eleve jóleső érzés belépni.

Nekem volt pár baklövésem ez ügyben, így most leírom a tanulságokat, hogy lehetőleg te már ne kövesd el őket.

Nézz körül a lakásban, és keress egy jó helyet. Semmiképp ne a konyhában kezdd! Mivel anyaként sok időt töltök ott, így először jó ötletnek tűnt, hogy ahol a tűzhely, ott az oltár helye is. Nos, nem jó ötlet. Túl sok energia gyűlik össze, megnyugvásra esélyem sem volt. Valószínűleg fogod érezni, hogy ugyanez a helyzet az előszobával csakúgy, mint a gyerekszobával, a fürdőszobáról már nem is beszélve! Marad két alkalmas tér: a nyugodt hálószoba, vagy a nappalinak egy világos, kicsit elválasztható része.

Mindenképp javaslom, hogy természetes napfény járja át a kiválasztott helyet! Legyen ez egy napos, letisztult és nyugodt része lakásodnak. Semmiképp ne legyen ülőpárnád közvetlen radiátor, vagy kandalló mellett. Inkább legyen a szobában kicsit hűvös, mint állandó puha meleg. A friss levegő segíti a tudat frissességét, mely fontos lesz, hogy végig éber tudj maradni.

Amint megvan a helyed, tudd, hogy a meditáció külső mandaláját sikerült megteremtened általa. Ha jól választottál, biztos lehetsz benne, hogy egy csipetnyi harmóniát már ezzel is tudsz varázsolni a mindennapok forgatagába!

Ha most vásárolsz Everness Fesztivál heti bérletet, egy hónapos ingyenes hozzáférést biztosítunk a Jus Like Buddha meditációs applikációhoz.