Tündér M. Boglárka

Van-e helye a nőnek a konyhán kívül?

2023-03-14

Itt, az Everness magazinban mutatkozik be kiemelt kommunikációs partnerünk Tomek Noémi és az Örömvilág csapata, akik hétről hétre izgalmas témákat hoznak nekünk. Most épp a nő helyét keressük a lakásban, a világban. A konyhában? A férfi mellett? Mögött? Mi van, ha nem a férfihez képest van helye a világban? Mi van, ha van saját világa? És mi van akkor, ha egyáltalán nem érdekli, mit gondolnak erről mások? 

Ezen gondolkodtam egyik este, miközben a férjem főzte a gyerekek másnapi ebédjét és a nagyobbik fiam szeletelte a zöldségeket a vacsorához. Én is a konyhában voltam. Tettem a “dolgom”: simogattam, kérdezgettem, nevettem. 

Egy pár éve, tudod, hogy nézett volna ez ki? Csöndben visszanyelem a feszültségemet, hogy miért nekem kell egyedül szívnom, a gyerekek  meg veszekednek, mert persze érzik hogy valami nem oké és az egész esténk rossz hangulatban telik. Ráadásul ott vannak azok az érzelmek, amiket belekotyvasztok az ételbe (életbe) nekik. Egy pici de nehéz nekem, egy kanálka áldozati női sors, egy csipet kimerültanya állapot és már jöhetnek is az éhes szájak. Vajon ebből ők milyen receptet fognak majd csinálni maguknak?

A bennem élő anya amúgy szeret főzni. A bennem élő feleség szeret nyugodtan gyerekruhákat hajtogatni. De az a helyzet, hogy ott van még a többi nőszemély is, akiknek illik a kedvükre tenni. Mert különben feldühödnek és elkezdenek masszívan szabotálni. Kikre gondolok? Például itt van az a kamasz lány, aki imád vihogva csacsogni a barátnőivel és éjszakába menően kitárgyalni a világ nagy dolgait. Meg a csábító nő, aki a ház rendberakása helyett inkább kicsinosítja magát, mire megjön a férj. Lakik bennem egy tüzes amazon, akit csak a természet duruzsolása nyugtat meg és hajtja a tettvágy, hogy egyedül is kiteljesedjen. A bölcs asszonyról nem is beszélve, akinek szüksége van a magány elcsendesedésére, hogy kapcsolódhasson belső sugallataihoz. 

Hogy lesz belőlük egy jól működő közösség?

Először is felmérem a szükségleteimet, a vágyaimat, aztán ezeket kifejezem a környezetem felé is. Ahogy megtanulom első helyre tenni magam és megtöltődik a képzeletbeli csuprom, úgy válok képessé arra, hogy adjak másoknak is. 

És, hogy hol a helye a nőnek? Ott, ahol a legjobban érzi magát. Ahol ki tudja bontakoztatni lényét, ahol szeretve és elfogadva van. 

Tündér M. Boglárka
Spirituális kísérő, asztrozófus, családállító tanácsadó
https://www.oromvilag.hu/tunder-boglarka/

Boglárkát megtaláljátok júniusban az Örömvilág helyszínen!